Analoga repeatrar
En repeater för FM-trafik lyssnar på en frekvens och sänder samtidigt ut det den hör på en annan. Skillnaden mellan dessa frekvenser kallas skift. Av tekniska skäl vill man ha så stort skift som möjligt, eftersom sändande och mottagande antenn vanligtvis sitter monterade mycket nära varandra. Repeatrar "öppnas" normalt genom att en ton sänds. Repeatern fortsätter därefter normalt återsända det den hör till dess att den inte hört någonting under ett visst antal sekunder, varvid den automatiskt stängs ner. En annan vanlig metod att öppna repeatrar är med hjälp av subton.Det förekommer möjlighet att länka samman repeatrar, antingen direkt i de fall då repeatrarna är inom varandras räckvidd via etern, eller via internet. Det blir då möjligt att nå betydande avstånd.
Signalering till dessa mer avancerade repeatrar sker med DTMF eller CCIR.

Digitala repeatrar

En digital repeater eller digipeater fungerar annorlunda än en röstrepeater men syftet är det samma.
Den tar oftast emot och sänder på samma frekvens. När digipeatern fått in ett komplett paket väntar den på att kanalen är ledig och sedan sänds det ut. Det finns mer avancerade digipeatrar med flera kanaler och den kan fungera som en router.
En hubb är en enkel form av digipeater med flera kanaler, en switch är en flerkanalig digipeater med viss "intelligens", en brygga är en tvåkanalig switch.

DMR repeater
DMR möjliggör en enda 12,5 kHz kanal för att stödja två samtidiga och oberoende samtal. Detta uppnås med hjälp av TDMA, Time Division Multiple Access. Under TDMA behåller DMR kanalbredden 12,5 kHz och delar den i två alternerande tidsluckor A och B där varje tidslucka fungerar som en separat kommunikationsväg.
Den digitala karaktären hos DMR innebär att applikationer som textmeddelanden, GPS och telemetri enkelt kan läggas till på radioenheter och system. DMR-standarden stöder också överföring av IP-data över luften vilket möjliggör enkel utveckling av standardapplikationer.


Analog repeater logik
Repeater logik styr framför allt mottagaren och sändaren och ljudet genom dessa.
Logiken kan med olika kretsar styra CW eller tal ID, subtoner, CCIR, DTMF, telefonuppkoppling mm. beroende på användarens behov.

Länkning via internet
Det finns många olika sätt att länka via internet.
OpenRepeater är som SvxLink.
Har du tekniska kunskaper, egen server, RaspberryPi etc. så är detta en bättre alternativ.
Man kan även använda systemet som en "Voter" som en fler mottagare system till en repeater.
Läs mer om OpenRepeater.

Zello och comline är två olika och skall inte blandas ihop.
Läs mer om Zello.
Läs mer om comline.



 

Störningar / pirater:

Hör ni otillåten radiotrafik kan detta anmälas
till PTS störningsanmälan.